Vuilnisman → taxichauffeur → Network Engineer 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

14-06-2023
2 min. read
Switch Stories

“De IT zit in mijn bloed. En toch heeft het behoorlijk lang geduurd voordat ik er iets mee ging doen. Ik kan nu wel een heel slachtofferverhaal ophangen... en dat ga ik ook doen, haha.” Was getekend, John van den Elzen. 

Terug naar 2003. John begint op zijn zeventiende met een ICT-opleiding in Breda, maar heeft het daar al snel gezien. “Een jaar later ben ik fulltime gaan werken, als vuilnisman. Supervette baan! Lekker fysiek, lekker buiten. In Breda, mijn stad. Ik kende alle straten en heel erg veel mensen. De hele dag was het ‘Hey, hoe gaat ie? Fijne dag hè!’. Toptijd.” Toch stapt John op zijn twintigste van de vuilniswagen, nadat zijn vriendin onverwacht zwanger blijkt te zijn. "Er moest meer geld op de plank komen en ik ging in de ploegendienst werken bij een messinglegeringenfabriek. Ongezond werk, maar het verdiende ontzettend goed. Ik kon voor mijn gezin zorgen, dat was voor mij het belangrijkste.”  

Weer een paar jaar later belandt John ‘op de taxi’. “Al die tijd bleef de IT door mijn hoofd spoken, maar overal werd een hbo-diploma of ervaring in de IT gevraagd. Ik had beide niet. Ik groeide door van taxichauffeur naar centralist en in die functie kwam ik de hele dag achter een computer te zitten. Geweldig! Het was geen programmeren, maar het was een hele puzzel om alle ritten in te plannen op basis van postcode, beschikbare chauffeurs, contracten, werktijden, pauzetijden, noem maar op. Een enorme uitdaging. En tijdens de nachtdienst was het zo rustig dat ik op mijn laptopje tutorials keek of las. Over C# of C++. En vervolgens zelf uitproberen. Had ik woensdagnacht een applicatie gebouwd die pixels liet sneeuwen. Het gaat helemaal nergens over natuurlijk, maar ik was lekker bezig. En ik was aan het leren.”  

"Qua softskills zat het wel snor"

Toch heeft John nog één tussenstap nodig. Voordat hij bij Createment aanklopt, werkt hij nog 5,5 jaar als digitaal drukker en 1,5 jaar als teamleider in een productiebedrijf. Een goede baan met doorgroeimogelijkheden. Een prima salaris en goede arbeidsomstandigheden bovendien. “Bijna had ik de hoop op de IT opgegeven. Maar toen kwam Createment op mijn pad. ‘Heb je geen opleiding, maar wil je wel de IT in?’, luidde de advertentietitel. Dat sloeg op mij. Dit was het juiste moment. Ik had nog steeds de hardskills niet, maar na al die jaren als taxichauffeur en teamleider zat het qua softskills wel snor. Ik ben door de jaren heen veel empathischer en socialer geworden, dat leerde je in die rollen wel. Het komt me nu supergoed van pas.” 

Nieuwsgierig naar de rest van Johns verhaal? Je leest hier wat hij na zijn aanmelding bij Createment is gaan doen.  

Net als John de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS