Danser Yonatan hing zijn spitzen aan de wilgen

Paul van den Hurk

Marketing Manager

18-08-2022
2 min. read
Switch Stories

Hij heeft een cv dat leest als een reisverslag. Pélleas et Mélissande. Il Barbiere de Siviglia. Der Rosenkavalier. Il trovatore. Na 10 jaar actief te zijn in de dans- en toneelwereld nam Yonatan Stakenburg de afslag naar de IT.

De hele wereld overvliegen om te dansen in de prachtigste theaters: het klinkt voor velen als een droom. Voor Yonatan was het dat niet direct. "Het kwam eigenlijk gewoon op mijn pad. Ik werd gevraagd voor de dansopleiding. Het leek me wel leuk en ik kan daarna nog altijd ‘echt’ gaan studeren, dacht ik. Het idee van een ‘normale baan’ heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten, ook toen ik vervolgens professioneel danser werd en lesgaf.”

Onzeker bestaan
Als danser heb je een onzeker bestaan. Je gaat als freelancer van project naar project. “Gelukkig ging het bij mij heel lang goed en was ik altijd wel verzekerd van werk. Maar een opera wordt bijvoorbeeld jaren vooraf al ingepland. Ik wist bij wijze van spreken wel wat er in juli en augustus 2025 op de planning stond, maar niet wat ik volgende maand zou gaan doen. Dat was weleens stressvol. Zou iets meer stabiliteit niet beter voor me zijn, vroeg ik me vaak af.”

 

“Ik trok de stoute schoenen aan en koos voor de IT. Dit was het moment”

 

Plots werden Yonatans gedachten over een carrièreswitch concreter dan ooit. De coronapandemie legde de toneelwereld lam. “Er was ineens geen werk meer. Een collega koos voor een masterclass in JavaScript en dat leek mij ook wel wat. Ik ben mezelf gaan verdiepen in Python en ik merkte direct dat het me heel goed lag. Toen ontstond het dilemma: ga ik wachten tot die corona-ellende voorbij is en pak ik dan het dansen weer op... of ga ik iets nieuws leuks proberen? Ik trok de stoute schoenen aan en koos voor de IT. Dit was het moment.”

Vragen, puzzelen en googelen

Waarom IT? “Simpel gezegd: ik houd ervan om dingen op te lossen. Als iets niet werkt, op de computer bijvoorbeeld, dan duik ik er graag in. Toch heb ik er nooit echt concreet over nagedacht daar iets mee te doen. En heel eerlijk, ik wist ook vrijwel niets. Ik wist dat je met Python iets van data-analyse kon doen, maar wat dat precies inhield: geen idee!”

Fijn clubje
Toch was Yonatan vastberaden: hij koos voor het traineeship IT Consultant bij Transavia. “Het is een behoorlijk pittig trainingsprogramma, maar met mijn mede-trainees vormde ik bij Createment een heel fijn clubje. Iedereen komt op het punt dat je het even niet meer ziet zitten, maar dan praat je elkaar weer moed in en help je elkaar. Ook de coaching van Anke en Vera heeft me er af en toe doorheen gesleept.”

Heimwee naar het dansen?
Nu is Yonatan met zijn team verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging van diverse platforms binnen Transavia. “Nog steeds bestaat mijn werk uit vragen, puzzelen, uitvogelen en googelen. Dat past supergoed bij me. Of ik het dansen nog ooit mis? Ik geef nog les, dus het dansen is niet compleet uit mijn leven. Maar het podium mis ik totaal niet. Ik vind het juist wel lekker om in het publiek te zitten en te genieten van een mooie voorstelling.”

Getriggerd door het verhaal van Yonatan? Top, want we zijn altijd op zoek naar IT-talent. Blader eens door onze vacatures en kijk of er wat voor je bij zit.

GERELATEERDE
BLOGS