“Een carrièreswitch maak je niet zomaar, dat doe je weloverwogen”

Paul van den Hurk

Marketing Manager

19-10-2023
3 min. read
Switch Stories

Programmeren saai? Degene die dat nog durft te beweren, moeten ze kielhalen. Programmeren vraagt een behoorlijke portie creativiteit en veel van onze trainees zijn dan ook afkomstig uit bijvoorbeeld de kunstwereld, de muziekindustrie of game design. Jasper Kastelein is een van hen. Na zijn switch werkt hij als Technical Consultant bij GX Software.  

“Ik ben opgeleid in game design. Of beter gezegd, game art. Waar game design gaat over de regels, gaat game art over de esthetiek in games. Design gaat bijvoorbeeld over: wat gebeurt er als je op de spatiebalk drukt? Terwijl Art gaat over: hoe ziet je personage eruit? Welke kleur is zijn muts? Wat voor jasje draagt hij? Heel eerlijk, ik zou zielsgraag in de game-industrie werken, maar je moet op wereldniveau zitten, wil je er hier je brood mee verdienen. De concurrentie is moordend. Ik ben niet slecht in mijn werk, maar ben ook niet goed genoeg om te concurreren met de allerbesten. Het is een mooie jongensdroom die helaas niet is uitgekomen. Nog niet, want zeg nooit nooit.” 

“Al tijdens mijn stage had ik in de gaten dat het lastig zou worden om mijn geld te verdienen met game art. Omdat de huur en de boodschappen betaald moesten worden, maakte ik een pragmatische keuze. Ik kwam terecht bij de Haagse Hogeschool, waar ik een ruimte beheerde met 20 3D-printers. De opleiding Industrieel Ontwerp gebruikte de printers bijvoorbeeld voor alle prototypes. Ik was als practicum assistent verantwoordelijk voor onder andere het repareren en onderhouden van de printers en het begeleiden van studenten. Ik heb het met veel plezier 2 jaar gedaan.” 

 “Sommige collega’s werken hier al 15 of 20 jaar. Ik zou graag een van die personen worden” 

“Toch begon het te knagen: wat als het budget ineens op is? Wat voor relevante werkervaring heb ik als mijn baan zou ophouden te bestaan? Ik zat in een behoorlijke niche. Tegelijkertijd kreeg ik een relatie en ging het steeds vaker over gezinsuitbreiding en het kopen van een huis. Wat zou ik graag doen én geeft financiële stabiliteit, vroeg ik mezelf af. Programmeren. Er is altijd vraag naar IT’ers en dat gaat nooit veranderen. En als vormgever heb ik een beetje geprogrammeerd. Ook als fervent gamer heb ik regelmatig wat in elkaar geknutseld. Misschien moet ik van mijn hobby mijn werk gaan maken, dacht ik.” 

“Een carrièreswitch maak je niet zomaar, dat doe je weloverwogen. Je begint weer van voren af aan, dus je moet weten waar je aan begint. Ik heb veel met een vriend gepraat die als programmeur werkt en ik ben gaan rondkijken. Er blijkt ontzettend veel vraag naar programmeurs te zijn, dus het leek me een behoorlijk toekomstbestendige keuze. Ik heb 3 à 4 partijen aangeschreven die traineeships aanbieden en kreeg het beste gevoel bij Createment. Ik zag vacatures voor DevOps Engineer en Fullstack Developer en dacht: kijk, dit zijn interessante functies. Createment was het puzzelstukje dat ik zocht.”  

“Toen ik door de assessments kwam heb ik wat in de IT werkende vrienden laten meedenken. Zij vonden Java de beste optie voor me. Het oog viel op GX. Na een inwerktraject van 2,5 weken en een aantal interne projecten ben ik in mei van dit jaar aan een klant gekoppeld. Ik wil vooral ervaring opdoen en dat doe ik hier iedere dag. Directeur hoef ik niet te worden, maar ik wil van toegevoegde waarde zijn en voldoening uit mijn werk willen halen. En een stabiele thuissituatie, want ik leef niet om te werken, maar ik werk om te leven. Met GX heb ik de juiste keuze gemaakt. Sommige collega’s werken hier al 15 of 20 jaar. Ik zou graag een van die personen worden.”  

Net als Jasper de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS