“Programmeren is net als wandelen”

Paul van den Hurk

Marketing Manager

27-12-2022
2 min. read
Switch Stories

Hobbymatig was Maaike Wachters al een beetje met front-end development bezig. Toen ze de overstap naar de IT maakte, koos ze verrassend genoeg voor een back-end-functie. Nu is ze Java Developer bij CGI.  

“Gisteren ben ik begonnen met mijn project bij Logius, zij doen de ondersteuning bij Binnenlandse Zaken. Ik mag eindelijk op knopjes drukken en dat is heel leuk! Het is een ingewikkeld project dat te maken heeft met eHerkenning, dus ik moet me nog even flink inlezen, haha. Maar eenvoudig gezegd: particulieren hebben DigiD om online te bewijzen wie ze zijn. Voor bedrijven is er eHerkenning: een variant op Digid dus. Mijn collega heeft er vanochtend van alles over uitgelegd en nu mag ik er de rest van de dag een beetje mee gaan spelen. Met de verzekering dat ik niks stuk kan maken, dus dat is fijn, haha.”  

“Ik krijg sowieso behoorlijk de tijd om alles te ontdekken. De afgelopen twee maanden lang heb ik een masterclass gedaan, waarin allerlei onderwerpen in software engineering de revue passeren. Zo weet je dus van alles wat er bij CGI gebeurt een beetje. Nu ben ik in Java aan het bekijken hoe de applicatie waaraan ik ga werken eruitziet. Dat gaat in stapjes. Gisteren tijdens de daily stand-up had ik geen idee waarover het ging, maar ik heb bij Createment geleerd dat dat oké is. Zodra ik een beetje wegwijs ben, krijg ik mijn eerste taakje en ga ik aan de slag.” 

“Waarom Java? Het was een wild guess” 

“Waarom ik voor Java heb gekozen? Het was een beetje een wild guess. Ik had al wat front-end-ervaring dus het leek me logisch om me nu in de back-end te bekwamen. Wat het is: ik wil gewoon graag weten hoe dingen werken. En op een gegeven moment kom je dan steeds dieper aan de achterkant uit. Met Java had ik totaal geen ervaring, maar ik dacht: het is vast wel leuk. En dat is het! Voor CGI heb ik wel heel bewust gekozen. Het is een organisatie met heel veel mogelijkheden. Als je door wilt groeien of een andere kant op wilt, kan dat hier. Ik weet nog niet wat ik straks het leukste vind: back-end, front-end of een combinatie van beide... Gelukkig kan ik hier alle kanten op.”  

“Weet je wat het is? Ik wandel graag (de foto is in Noord-Zweden genomen) en wandelen is eigenlijk een beetje hetzelfde als leren programmeren. Het is een hoop bergop en afzien, maar als je eenmaal je bestemming hebt bereikt, is het uitzicht fantastisch en geniet je extra van een welverdiend biertje!”  

Wil jij Maaike achterna de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS