Marloes besloot tijdens haar traineeship het roer om te gooien

Paul van den Hurk

Marketing Manager

28-07-2022
2 min. read
Switch Stories

We zouden dolgraag verkondigen dat een traineeship altijd volgens het boekje verloopt. Er is een topkandidaat gekoppeld aan een topwerkgever en binnen 14 maanden stoomt de trainee linea recta door naar de beoogde functie. Maar de realiteit is iets weerbarstiger. En dat is helemaal prima. Dat er meerdere wegen naar Rome leiden, bewijst Marloes Leeuwis (27). Bij netwerkbedrijf Alliander zit ze nu – zij het via een omweggetje – helemaal op haar plek.

In januari 2020 startte Marloes haar traineeship. “De functie waarvoor ik zou worden opgeleid, was vrij specifiek. Alliander werkt met een vrij specifieke communicatietool en daarvoor zochten ze een ontwikkelaar. Maar dat valt dus niet binnen het standaardhokje van softwaredeveloper, data-analist of data-engineer. Tijdens de eerste maanden van het traineeship werd ik getraind in onder andere Java en data modeling en ik vond het superinteressant, maar in mijn toekomstige functie zou ik me daar niet veel mee gaan bezighouden. Daar begon bij mij de twijfel.”

Zelf aan het stuur
Ook de omstandigheden werkten niet echt mee. Marloes zat amper twee weken op kantoor toen in ons land de corona-epidemie uitbrak. “Ik vond het best lastig om in te schatten wat nu precies het probleem was: viel het thuiswerken me zwaar of lag het aan de functie? Ik kwam er beetje bij beetje achter dat ‘t laatste het geval was en voelde me behoorlijk bezwaard. Met lood in de schoenen ging ik naar mijn coach Vera. ‘Het gaat om jou en om je carrière, dus ga zelf aan het stuur zitten’, adviseerde ze. En dus werd de volgende halte mijn manager, die gelukkig heel goed reageerde. Hij regelde zelfs een soort van snuffelstage, waarbij ik binnen andere afdelingen mocht meekijken.”

 

“Ik heb niet het gevoel dat ik dit level al heb uitgespeeld”

 

Behapbaar, inzichtelijk en begrijpelijk
Het oog viel op de afdeling Data Engineering. “We bedachten een constructie waarbij mijn traineeship iets verlengd werd en waarbij andere trainees in het team me wegwijs konden maken. Ik zat er direct goed op mijn plek.” Als Data Engineer voelt Marloes zich als een vis in het water. “Mijn team is verantwoordelijk voor de rapportages van dochteronderneming Qirion en ik probeer alle data zo behapbaar, inzichtelijk en begrijpelijk mogelijk te maken voor mijn collega’s die dashboards met deze data bouwen. En soms bouw ik zelf mee aan de dashboards. Dat is niet heel gebruikelijk binnen mijn team, maar ik doe het omdat ik het leuk vind. Gelukkig krijg ik alle ruimte om me hierin te ontwikkelen."

Aangeven wat je wilt
In totaal duurde Marloes’ traineeship anderhalf jaar. Een paar maanden langer dan gebruikelijk. Toch is ze blij met de weg die ze heeft afgelegd. “Ik heb het nu supergoed naar mijn zin. Plannen voor de toekomst heb ik niet echt. Ik heb nog niet het gevoel dat ik dit level al heb uitgespeeld, zeg maar. Ik ben een generalist en vind heel veel dingen interessant. En dat is het fijne aan Alliander: je kunt hier heel veel kanten op. Maar ik weet inmiddels: je moet zelf aangeven wat je wilt. En je moet het uiteindelijk zelf doen. Als je niet in beweging komt, gebeurt er niets."

Getriggerd door het verhaal van Marloes? Blader eens door onze vacatures.

GERELATEERDE
BLOGS