Programmeren en wiskunde gecombineerd in één baan 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

13-06-2024
2 min. read
Switch Stories

We hebben hem al eens eerder geïnterviewd, maar dat was vanwege zijn bijzondere passie. Nu we een reeks portretten maken bij netbeheerder Alliander, mag Maarten Smit niet ontbreken.  

Wat Maarten precies doet bij Alliander? “In jip-en-janneketaal: we hebben een assetregistratiesysteem waarin elke kabel en elke meterkast worden geregistreerd en dat systeem ontwikkel ik mee.” Maarten leerde het vak door het simpelweg te doen, al had hij veel profijt van zijn achtergrond. “Ik heb Wiskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit. In die tijd was ik al een beetje aan het programmeren en ik ben een minor Informatica gaan doen. Toen realiseerde ik me: ik wil Developer worden. Maar hoe of wat, geen idee. Ik stuitte op Createment en het traineeship bij Alliander. Pas een dag voor mijn sollicitatiegesprek hoorde ik dat het om een GIS (een geografisch informatiesysteem) ging. Ik dacht meteen: vet! Want niet alleen kan ik daaraan ontwikkelen, maar ik kan er ook mijn wiskunde-skills in kwijt. Het is veel meetkunde, topologie, mooi in mijn straatje. Zo ben ik dus eigenlijk toevallig op een heel interessante plek terechtgekomen.” 

“Progressie zit hier meer op de inhoud” 

Een plek waar hij 3,5 jaar later nog steeds zit. En met plezier. “Mensen vragen me weleens hoe ik de route voor mezelf uitgestippeld heb, maar daar ben ik niet zo mee bezig. Ik doe wat ik leuk vind en krijg de ruimte om me te ontwikkelen. Zodra ik het niet meer leuk vind, lossen we het wel weer op. Ook dat is misschien wel typisch Alliander. In commerciële bedrijven is er een bepaalde groeidrang: de wil om altijd maar hogerop te gaan en voor managementposities te gaan. Hier vindt men het vooral belangrijk dat je doet waar je gelukkig van wordt. Progressie zit hier meer op de inhoud en op je groei als persoon.”  

“Het grappige is dat mijn Createment-coach destijds, net als mijn leidinggevende nu, totaal niet weet wat ik doe. En op de een of andere manier voelt dat logisch, alsof het zo hoort. Want die persoon zit er niet om ervoor te zorgen dat ik mijn werk doe. Die is er om te zorgen dat ik mijn werk kán doen, dat ik me als persoon ontwikkel en me prettig voel. Dat hadden ze bij Createment – en hier dus ook – gelukkig heel goed begrepen. Ze hebben me heel goed op weg geholpen.”  

 

Ook de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS