Met een Filosofie-diploma de IT in

Paul van den Hurk

Marketing Manager

26-01-2023
2 min. read
Switch Stories

Paul Kruijs ging na zijn studie Filosofie rechtstreeks de IT in. Een opvallende move... of toch niet? 

“Tijdens mijn opleiding had ik niet het idee dat mijn toekomst in de IT zou liggen. Maar ik schurkte er wel een beetje tegenaan. Filosofie van technologie is steeds populairder aan het worden. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van bepaalde algoritmen op de politiek. De presidentsverkiezingen in Amerika, 7 jaar geleden, zijn daar een goed voorbeeld van. Informatietechniek kwam dus naar voren tijdens mijn studie, maar op een totaal andere manier dan waarop ik er nu mee bezig ben.” 

“Met Filosofie ga je heel erg de diepte in bij dingen waar je normaal niet zo bij stilstaat. Voor IT geldt hetzelfde. Helemaal nu ik bij Logius werk (verantwoordelijk voor de Digitale Overheid, waar onder andere DigiD en MijnOverheid onder vallen). Normaal sta je niet stil bij de werking van overheidsapplicaties en de hele wereld die daarachter zit. Nu is dat mijn werkterrein. Hier komen filosofie en techniek voor mij samen: en hoe complexer, hoe leuker. Tijdens mijn studie bleef het allemaal vrij abstract, nu is het heel concreet en zit ik ook zelf aan de knoppen. Dat mijn werk een directe impact heeft op de samenleving, maakt het extra mooi. Ik zou niet bij een bedrijf kunnen zitten waar het ethisch niet oké is. Bij een gokkantoor zul je mij nooit zien werken.”   

“Toen onze Scrum Master wegging, heb ik die rol op me genomen” 

“Oorspronkelijk was ik op zoek naar een baan in de lijn van mijn studie. Ik wilde kijken of ik verder kon voor een doctoraat, maar de opties in mijn omgeving waren schaars en ik wilde snel beginnen met werken. Mijn zwager werkt in de IT, voor Gemeente Rotterdam. Van hem wist ik dat er ontzettend veel vraag is naar goede IT’ers. Maar wat voor functie bij me past... ik had geen idee. Met een open vizier ging ik erin. Logius zocht een DevOps Engineer en ik dacht: ja, dat wordt ‘m. De informele sfeer sprak me aan, ondanks dat Logius een heel grote organisatie is. En ik krijg veel ruimte om me te oriënteren: toen in augustus onze Scrum Master wegging, heb ik die rol 1,5 maand op me genomen. Supertof en ontzettend leerzaam!” 

“Dat ik het vertrouwen krijg om die rol op me te nemen, zegt veel over het team. De tendens is hetzelfde als bij Createment: ze weten hier dat ik nog niet de ervaring heb, maar toch wordt er gezegd: ga het maar doen. En het ging ook goed, ik kreeg heel positieve feedback. Ik weet nu dat ik Scrum ook heel interessant vind, dus stel dat ik na verloop van tijd iets anders wil dan DevOps, dan is dit ook een optie binnen Logius. Er is hier meer dan genoeg te doen.” 

Ook de overstap maken naar de IT?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS