“Het leren van een skill is gewoon gaaf” 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

06-10-2023
3 min. read
Createment Insights

De verzekeringswereld is helemaal nieuw voor hem. Coderen in COBOL? Ook daarin begint hij op nul. Toch zit Max Mukidjam stevig en vol zelfvertrouwen in het zadel bij ANVA. “Het gaat goed.” 

“Ik ben tegelijk begonnen met onder anderen Ani en zit nu ruim een half jaar bij ANVA. We zijn gestart in het ANVA Basisteam en worden begeleid door Hessel, die ons wegwijs maakt in het bedrijf en ons leert coderen. En we kijken mee met een ervaren programmeur, een ervaren tester en een ervaren DevOps Engineer. Het gaat goed. We zijn met een behoorlijk clubje nieuwelingen en dat maakt het acclimatiseren iets gemakkelijker. Echt een klasje, zeg maar. We voelen ons soms net studentjes, haha.”  

Zoals zoveel trainees moest Max alles leren. Over het bedrijf, de branche en het product. “Ik had weinig tot geen kennis van de verzekeringswereld. Ook COBOL kende ik niet. Tijdens de bootcamp bij Createment heb ik al het nodige geleerd, maar hier op de werkvloer gaat het helemaal snel. Het is best een uitdaging want werkelijk alles is nieuw. Je werkt de hele dag aan code. Vaak wordt mijn team ingeschakeld voor het oplossen van bugs. Veelal zaken die low priority hebben. Of er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een drop down-menu of een button te maken. Maar het maken van die button is niet het lastige, het gaat om de vraag waarom die button er moet komen. En waarom juist dáár. Je moet je verdiepen in de handelingen van de gebruiker. Dat is soms even schakelen.” 

“Aan COBOL dacht ik niet direct” 

Zodra Max en zijn mede-starters voldoende geleerd hebben, verlaten zij het Basisteam en sluiten ze aan bij een van de andere teams binnen ANVA. “Ik verwacht dat we binnen 3 maanden naar een ander team gaan. Spannend, maar ANVA begrijpt heel goed waar we vandaan komen. Ik krijg niet de allermoeilijkste opdrachten in m’n schoot geworpen met de opmerking ‘Hier Max, los jij dat maar even op’. Ze kunnen hier heel goed inschatten wat we kunnen en wat we niet kunnen.” 

Voordat Max bij ANVA neerstreek, reisde hij de hele wereld over. “Ik zat 25 jaar in de olie- en gaswinning. Een tijdlang werkte ik op de Noordzee, op een booreiland. En later Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, de VS. Een paar jaar hier, een paar jaar daar. Ik zat in Rusland toen de oorlog uitbrak, dus ik moest daar weg. En na zoveel jaar in de olie-industrie dacht ik: tijd voor iets anders. Ik was het reizen beu. Als je jong bent, is het leuk om veel van de wereld te zien. Al die verschillende culturen. Maar nu was ik toe aan stabiliteit. Een vaste plek. En een andere sector dus. Misschien is de IT wat, dacht ik.” 

Al snel had Max zijn zinnen op programmeren gezet. “Ik zat aan Java te denken. Aan COBOL niet direct, haha. Het is een heel oude taal. Bestaat dat nog?, dacht ik. Ik ben het een beetje gaan googelen en het bleek nog heel veel gebruikt te worden. Het blijkt een stabiele en toekomstbestendige taal te zijn en er is veel vraag naar COBOL Developers. Geen verkeerde keuze dus. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Mijn doel nu? Ik wil er goed in worden! Het leren van een skill is gewoon gaaf. Het kost me zeker nog een paar jaar om er écht goed in te worden, maar ik heb sterk de drive om daar te komen. ”  

  

Net als Max de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS