Hoe een dolfijntrainster software engineer werd

Paul van den Hurk

Marketing Manager

8-09-2022
2 min. read
Switch Stories

Van Verpleegkunde naar Toegepaste Biologie naar het Dolfinarium naar IT. De route die Iris van Loo aflegde, is geen alledaagse. Vooral die laatste stap is opmerkelijk. Want dolfijnentrainster... dat is toch een droombaan? Iris legt uit waarom ze toch een carrièreswitch maakte. 

“Na de havo koos ik voor Verpleegkunde. Toen dat niet helemaal mijn ding bleek, ben ik overgestapt naar Toegepaste Biologie en voor die studie deed ik een gedragsonderzoek bij walrussen. In het Dolfinarium dus. Daar ben ik blijven hangen. Ik trainde en verzorgde jarenlang de walrussen en de dolfijnen. Het was ontzettend leuk, want het is fysiek werk en je bent de hele dag met de dieren in de weer. En dat het ook nog eens heel bijzondere dieren zijn, maakt het extra leuk. Maar ik merkte dat ik intellectueel wel wat uitdaging miste.”

Rondneuzen in IT
“Op de middelbare school was ik goed in natuurkunde, scheikunde en wiskunde en ik had al een beetje geëxperimenteerd met programmeren. IT heeft me dus altijd wel getrokken en in dat werkveld ben ik gaan rondneuzen. Zo kwam ik bij Createment terecht. Ik heb een berichtje gestuurd vanuit de gedachte: ik zie wel waar het schip strandt. Nou, het schip is nog steeds niet gestrand!”

Iedereen begint op nul
“Waarom Createment? Hier zijn mensen welkom die geen enkele ervaring in IT hebben. Dat maakt het laagdrempelig om contact te leggen met andere trainees, want we beginnen allemaal op nul. Verder vind ik de ontspannen sfeer kenmerkend voor Createment: het is gewoon fijn om er over de vloer te komen.”

 

'Goh, vliegtuigen?'
“Er kwam een mooie functie voorbij van Transavia en in eerste instantie dacht ik: ‘Goh, vliegtuigen, geen idee of het wat voor me is.’ Maar ik besloot er opnieuw voor te gaan en het blijkt supergoed te passen. Ik word opgeleid tot Software Engineer en zit in Team Allotment. Wij zijn verantwoordelijk voor het voorbehouden van vliegtuigstoelen aan andere partijen. Bijvoorbeeld, een touroperator als Corendon boekt stoelen bij Transavia, maar daar kunnen ze niet meteen mensen aan koppelen. Wij verzorgen het systeem waarin ze namen van mensen kunnen toevoegen, wijzigen of verwijderen.”

Puzzelstukjes op hun plek
“Eind augustus zit mijn traineeship erop en ga ik als volwaardig collega aan de slag bij Transavia. Ik wil het product nog veel beter leren kennen en ben vooral geïnteresseerd in de back-end van het systeem. Het is een heel veelzijdige IT-afdeling en ik leer iedere dag weer nieuwe dingen, ook over wat andere teams doen. De puzzelstukjes vallen op hun plek. Of ik de dolfijnen nog weleens mis? Vooral het fysieke werken mis ik. Ik vind het heel lastig om stil te zitten, dus doe ik nu 1 à 2 uur per dag aan crossfit. Dat maakt me meteen tot de meest sportieve collega op de afdeling, want de gemiddelde IT’er is niet zo sportief, haha.”

Net als Iris de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS