“Na 7.000 vlieguren werd het steeds minder” 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

09-08-2023
2 min. read
Switch Stories

Als 4-jarige wilde Frank Fakkeldij – net zoals de helft van zijn leeftijdsgenootjes – piloot worden. Maar waar de meesten uiteindelijk toch accountant, rijschoolhouder of scheikundige werden, belandde Frank daadwerkelijk in de cockpit. Tot voor kort. Nu is hij Java Developer.  

“Als ik iets in mijn hoofd heb, dan gaat het er niet meer uit. Alles wat ik deed, was er jarenlang op gericht piloot te worden. Die droom is uitgekomen. Ik had het nooit willen missen, maar na 10 jaar en 7.000 vlieguren werd het steeds minder. Steeds vaker hikte ik aan tegen de lange nachten. Ik vloog naar de meest prachtige bestemmingen – de Dominicaanse Republiek, de Malediven, Mauritius, Thailand – en in de beginjaren lagen we daar ook regelmatig op het strand. Maar een vliegtuigcrew die ligt te zonnen, dat kost de werkgever natuurlijk een hoop geld. Daarom werden er ‘bullits’ bedacht: een retour binnen één dag. Op en neer naar Mexico met drie piloten. Dat was pittig. Natuurlijk heb je ook dagen vrij, maar het lukte me niet meer om de body clock te resetten.” 

“Heerlijk, in de vrije uurtjes in het hotel aan de zelfstudie” 

“Toen ik een rooster kreeg met 7 keer Cancún achter elkaar, was ik het beu. Ik mistte mijn familie, voelde me eenzaam en ook inhoudelijk bood het werk me steeds minder uitdaging. Je zit uren achter elkaar en veel is routinewerk. Ik ben een vrij onrustig persoon en het lukte me steeds minder goed om 10 uur lang stil te zitten. De interesse in IT is er altijd al geweest. Ik ben altijd bezig geweest met games en zelf computers bouwen. Ook tijdens mijn luchtvaartcarrière was ik er hobbymatig mee bezig: in 2017 ben ik op de Open Universiteit Informatica gaan studeren. Heerlijk, in de vrije uurtjes in het hotel aan de zelfstudie. Nu, 5 jaar later, was het moment om te switchen.” 

In oktober 2022 startte ik als trainee bij CGI. Hoewel ik al best wel wat programmeerervaring had, was de stap vrij groot. Ineens word je weer junior genoemd. Je neemt natuurlijk wel dingen mee uit je vorige carrière, maar je begint weer onderaan. Mede dankzij de professionele begeleiding van Createment ben ik op de juiste plek beland. Nadat ik mijn voorkeur uitsprak voor development, werd ik bij het UWV gestationeerd. Daar werk ik nu als Java Front-end Developer. Mooie baan, leuk team. Het ene probleem is wat lastiger dan het andere, maar over het algemeen kan ik prima uit de voeten. Maar nu ik met het OCA-examen bezig ben, kom ik erachter dat ik ook heel veel niet weet. Er valt nog genoeg te leren. En ik ga met veel plezier naar mijn werk, dat is het allerbelangrijkste.”  

“Of ik het vliegen nog weleens mis? Jazeker. Maar ik heb heel veel vlieguren gemaakt. Ik kan het dromen. En ik heb alles gedaan wat ik wilde doen: een Boeing 757 gevlogen, een 767 en een 787. Die laatste is echt een van de mooiere toestellen die je kunt vliegen. Omdat ik dat allemaal heb kunnen afvinken, is het voor mij afgesloten. Als ik wil vliegen, kan ik dat nog altijd doen in een sportvliegtuigje.”  

Net als Frank de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS