Programmeren in GE Smallworld bij Keronic

Paul van den Hurk

Marketing Manager

9-06-2022
4 min. read

Vorig jaar, te midden van de eerste lockdown, besloot Ted het roer om te gooien en te starten met het Createment traineeship. Inmiddels zit hij goed op zijn plek bij Keronic en bouwt hij als software developer in de GE Smallworld software aan maatwerk oplossingen voor opdrachtgevers van Keronic. En wij zijn namens Ted en zijn collega’s op zoek naar versterking voor het team! (Misschien heb je de vacature al gezien. Zo niet, dan vind je deze hier!) Wij vroegen Ted wat zijn traineeship nu precies inhoudt en wat je kunt verwachten van dit traject.

Voordat we beginnen over het traineeship, wat voor werk deed je eigenlijk hiervoor?
Ik werk nu als software developer maar ik heb eigenlijk een hele andere achtergrond. Hiervoor heb ik namelijk 10 jaar in de AV-wereld gezeten en werkte ik als cameraman en editor. Uiteindelijk besefte ik me dat ik iets anders wilde. Tijdens mijn opleiding aan het SintLucas werd al duidelijk dat werken met computers me goed afging en ik het leuk vond. Ik was toe aan meer stabiliteit en ik wilde me graag focussen op één ding. Daarom besloot ik een carrièreswitch te maken naar de IT. Dit voelde voor mij als een logische stap.

En wat is jouw rol precies bij Keronic?
Mijn functietitel is ‘Consultant’, lekker algemeen. Maar in de basis ben ik software ontwikkelaar voor de software GE Smallworld. Dit is een pakket dat vooral door netbeheerders wordt gebruikt om dingen onder de grond te registreren, denk bijvoorbeeld aan kabels, leidingen en buizen. Binnen deze software maken we klantgerichte aanpassingen en maatwerk oplossingen. Naast het ontwikkelen geven we ook advies en denk je als Consultant verder dan alleen de opdrachten die je krijgt.

Het bijzondere aan Smallworld is dat er een eigen taal aan verbonden is, deze taal heet Magik. Tijdens de trainingsperiode heb ik eerst Java geleerd en daarna de overstap gemaakt naar Magik. Aan de ene kant was die switch best groot, omdat de syntax anders is, maar het idee van software ontwikkelen was wel redelijk vergelijkbaar. Je snapt dus al wat je aan het doen bent, je moet alleen nog even uitzoeken hoe je dat dan maakt. Grotendeels werk je dus voor opdrachtgevers van Keronic, maar er is ook minimaal 1 dag in de week dat je werkt aan projecten voor Keronic of je eigen ontwikkeling.

Wat is Keronic eigenlijk voor bedrijf en hoe is het om er te werken?
In 2017 is Keronic opgezet door drie ervaren GE Smallworld developers. Het is een jong bedrijf, dat groeiende is en waar kwaliteit echt voorop staat. We zijn een hecht team van 8 personen en we werken aan verschillende opdrachten bij onze klanten. Daarnaast werken we een dag in de week voor Keronic, hierdoor behoud je ook het echte Keronic gevoel.

Als team spreken we elkaar iedere dag in een korte meeting. Dan bespreken we hoe iedereen ervoor staat en wat iedereen aan het doen is. Doordat het team klein is, heb je snel een band met iedereen en word je snel meegenomen in de cultuur. Ik voelde me eigenlijk meteen op mijn gemak en onderdeel van het team. Aan de ene kant werken we allemaal heel zelfstandig, maar tegelijkertijd is iedereen heel toegankelijk en is er altijd wel iemand die je kan helpen als het nodig is.

Jouw traineeship is al even geleden begonnen. Hoe heb je de afgelopen maanden ervaren?
Heel goed, ik heb veel kunnen leren en de vrijheid gekregen om dingen die ik interessant vond verder uit te zoeken. Keronic geeft zelf ook trainingen in GE Smallworld en Magik, dus tijdens de trainingsperiode krijg je al les van één of meerdere collega’s. Dat is natuurlijk heel leuk. Ik heb het gevoel dat ik er daarna een beetje ingerold ben, het ging vrij soepel allemaal. Eerst heb ik nog een project gedaan samen met een collega en nu zit ik zelf bij een klant.

Natuurlijk waren er ook momenten dat het heftig en veel was. Je bent je tenslotte aan het omscholen, dus dat is ook wel heftig. Daar had ik me ook wel op ingesteld. Elke keer krijg je weer iets nieuws waar je je in gaat verdiepen. Smallworld is best wel een groot pakket en dan is het ook nog full stack. Je doet dus de back-end en de front-end. En het is anders dan Java, dus dat moet je ook omzetten. Daarom is het fijn om elke dag even met het team contact te hebben, zodat we elkaar kunnen helpen als het nodig is.

Zou je nog iets willen zeggen tegen je potentiële toekomstige collega?
Je werkt bij Keronic met één taal, die heel specifiek is voor één softwarepakket. Maar met die taal kun je alles, van front-end tot back-end. Het is dus best wel een niche, maar het is echt supervet! En dat vind ik niet alleen, maar dat zegt eigenlijk iedereen die hier werkt. Ik vind het in elk geval heel tof en ik ben heel blij met deze baan!

Wil jij net als Ted aan de slag in de IT? Bekijk dan hier de vacatures. 

GERELATEERDE
BLOGS