NxtMed Support over Createment

Paul van den Hurk

Marketing Manager

17-11-2023
5 min. read
Createment Insights

“Wij maken ziekenhuizen beter.” Dat is – heel kort gezegd – wat NxtMed Support doet. In 2022 startten Marc Voncken en Barry Meerten het bedrijf om Nederlandse ziekenhuizen te helpen met het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Daarbij moet je denken aan functioneel beheer, financieel-administratieve ontzorging, het structureren van projecten gericht op delivery en strategisch advies. Samen met het ziekenhuis komt NxtMed Support tot de ontdekking wat het beste werkt en hoe het op de meest flexibele manier de beste ondersteuning kan verlenen voor continue verbetering van de werkprocessen en het werkklimaat. 

 

Waarom is Nxtmed Support de samenwerking met Createment aangegaan?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Toen Barry Meerten NxtMed Support oprichtte, nam hij direct wat sterke partijen in de arm met wie hij eerder prettig gewerkt had. “Ik heb een hele poos als Finance-directeur bij Vionq – nu Irixs – gezeten. De mensen met wie ik fijn samenwerkte, heb ik meteen benaderd voor NxtMed Support. Mijn copywriter bijvoorbeeld, mijn jurist en Createment dus. We zijn gestart in februari, maar daarvoor had ik al contact met Createment. Vanzelfsprekend moet je seniors en mediors aan je binden. Die bal lag bij onszelf. Maar wil je groeien, dan zit ‘m dat niet in de mediors en seniors die je binnenhaalt. Groeien doe je aan ‘de onderkant’: met mensen die je uit de markt trekt en die de ambitie hebben om het te maken in de IT. Zodra de junioren van Createment doorgroeien naar medior-niveau, kun je daar nieuwe junioren ‘onder gaan plakken’.”

Van het concept van Createment hoefde Barry dus niet meer overtuigd te worden. “Ik noem het een kwaliteitslabel: je weet dat het goed zit met de mensen die Createment aandraagt. Ze hebben de intrinsieke motivatie om aan de slag te gaan in de IT. Een van onze trainees heeft de modeopleiding als achtergrond. Had ik op basis van het profiel niet zo snel aangenomen. Maar ze komt bij Createment vandaan, dus ik vertrouw erop dat het ‘een goeie’ is. En dat is ze!”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Het organisatiemodel van NxtMed Support is een appeltjesmodel, waar de mediors de middenlaag vormen. Barry legt uit: “Je moet nooit meer trainees hebben dan mediors, omdat de mediors anders komen te verzuipen. Daarom zijn we gestart met twee trainees: Dimitri en Juliët. We hadden een opdracht voor ze bij het St. Antonius Ziekenhuis en hebben daar ook heel nadrukkelijk benoemd dat ze te maken hadden met een ‘trainee’ en geen ‘consultant’. Dat blijven we nog steeds bewust zo benoemen.” “Waarom? Het neemt de verwachtingen weg. Het voordeel daarvan is dat ze een jaar lang een omgeving hebben waarin ze onwijs veel kunnen leren en ervaringen kunnen opdoen. In die zin is het eigenlijk een stageplek van een jaar. Wij verdienen er vrijwel niets aan: we zien het echt als investering. Ze is dus als trainee begonnen, maar inmiddels verzorgt Juliët mede de complete autorisatie van een ziekenhuis. Dat doe je niet zomaar, dan moet je van goeden huize komen.”

Bij binnenkomst krijgen de trainees een AFAS Succesbeheer-training van 8 of 12 weken, waarbij ze 2 of 3 dagen per week in een leeromgeving worden neergezet en de overige dagen van de week een training krijgen in de technische kant van de AFAS-applicatie. Verder krijgen ze een training Functioneel Beheer en een training Consultancyskills, allen bekostigd door NxtMed Support. De begeleiding is in handen van Olga – de talent manager vanuit Createment – en operationeel directeur Thalia Heijdenrijk. Thalia: “We werken in een treintje, waarbij nieuwe trainees de zittende trainees voortduwen. We willen Juliët door laten groeien en wat haar dan helpt, is dat er een nieuwe logistiek-trainee binnenkomt. Juliët wordt daardoor natuurlijk omhoog gedrukt. Hetzelfde geldt voor Dimitri op het financieel vlak. Die wordt omhoog gedrukt omdat Kristian erbij gekomen is. Je groeit dus niet alleen op basis van proceskennis en consultancy-skills, maar ook als mens. Dat is wat we constant in de gaten houden: wat hebben we nodig om complementair te zijn? Wil je een ziekenhuis beter kunnen maken, dan moet je ervoor zorgen dat je zelf als organisatie ook goed in elkaar steekt.”

Wat heeft het jullie opgeleverd?

In de eerste plaats heeft de samenwerking met Createment steengoede collega’s opgeleverd, die binnen korte tijd het vertrouwen tankten kundige consultants en functioneel beheerders te zijn. Thalia: “Trainees worden al snel naar klanten gestuurd, met de boodschap: je kan het, ik geloof in je en ik ben er altijd als vangnet. Een liefdevol duwtje in de rug.” Hoewel een trainee naar buiten toe nog altijd trainee genoemd wordt, ligt dat intern iets genuanceerder, vertelt Thalia. “Als een trainee na 9 maanden zichzelf nog trainee noemt, trek ik even aan de bel. Want voor mij ben je dan een junior. Je weet al een heleboel, je hebt je beheer- en consultancytrainingen gehad, je bent aan het werk, je mag zelf dingen oppakken... Je bent echt wel wat meer dan een trainee op dat punt.”  

Door het doorschuifmodel kan de groei van NxtMed Support versnellen, legt Barry uit. “Hoe meer trainees er zijn, hoe meer ze opschuiven en hoe meer trainees je ook weer kunt aannemen. Zo blijft het een appeltjesmodel en wordt het geen piramide: als ik straks 10 mediors heb, kan ik geen 20 trainees aannemen, want dat werkt niet. Maar hier zit wel ons groeimodel: zo lang die middenlaag breder wordt, kan ik meer trainees aannemen. Al houdt het natuurlijk ergens op: zoals ik het voor ogen heb gaan we hier niet eindigen met een club van 300 man. Waar dan wel? We zijn pas net begonnen. 1,5 jaar geleden startten we met 2 man en nu zijn we al met 11: we zijn echt een bedrijf aan het worden en alles nog aan het uitvinden. Maar ik kan alvast voorspellen dat straks 90% van de medewerkers hier bij Createment vandaan komt.”

 

Talent Manager aan het woord
Talent Manager Olga Meulenbroeks begeleidt vanuit Createment alle trainees bij NxtMed Support: “Het gaat ontzettend snel hier. Dimitri en Juliët zijn net uitgestroomd en we hadden het er laatst over hoe hun sollicitatiegesprek hier was: Barry en Thalia zaten aan twee kleine bureaus in een kantoortje... dat was alles. Nu beslaat NxtMed Support een hele gang. We stapten samen in tijdens de start-upfase en het is gaaf om te zien dat er nu al een echt bedrijf staat. Het is dan ook een fijne club om mee te werken. Er is veel contact, korte lijntjes en wat heel prettig is: Thalia heeft een ICT-achtergrond en weet hoe ze met mensen omgaat. Ik weet dat onze trainees er supergoed worden opgevangen en de best mogelijke begeleiding krijgen. Dat geeft vertrouwen.”

Wil je dit als pdf lezen?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS