Gamechanger: Moneyball

Paul van den Hurk

Marketing Manager

13-07-2023
2 min. read
Gamechangers

“Als een ander team de World Series wint, fijn. Ze drinken champagne en krijgen een ring. Maar als wij winnen, met dit budget en dit team, veranderen we de sport.” Of General Manager Billy Beane van baseballclub Oakland Athletics deze woorden exact zo uitsprak in 2002, is niet bekend. Laten we hopen van wel. Billy Beane kreeg pas het podium dat hij verdiende toen Brad Pitt hem speelde in de film Moneyball. Met deze speech zette Pitt (en hopelijk dus ook Beane jaren eerder) zijn team op scherp... en bracht het tot ongekende hoogten. 

Voor wie de film niet gezien heeft of het verhaal niet kent, even een recap: Billy Beane leidt het arme en weinig succesvolle Oakland A’s als hij Peter Brand (in het echt: Paul DePodesta) ontmoet, een jonge econoom die radicale, op statistiek gebaseerde ideeën heeft over hoe spelers te evalueren. Beane neemt Brand aan en ze gaan, dwars tegen de adviezen van de coach en de scouts in, op zoek naar ondergewaardeerde spelers. Spelers die niemand zou kiezen, maar die het op basis van hun statistieken goed zouden moeten doen.  

Niet zonder succes. Hoewel de start dramatisch is, krijgt Beane na verloop van tijd het gelijk aan zijn zijde. Met behulp van hun eigen nieuwe statistische benadering winnen de Oakland A's 20 wedstrijden op rij. Helaas lukt het de Oakland A's net niet om kampioen worden dat jaar, maar ze ontketenen wel een revolutie. Niet alleen in baseball, maar in sport.  

2 jaar later winnen de Boston Red Sox met exact dezelfde filosofie de World Series. Ook in andere sporten wordt statistiek steeds vaker toegepast. Met name bij individuele sporten en teamsporten met een hoge individuele invloed zijn statistieken ontzettend belangrijk. Maar ook het voetbal heeft zijn weg in data gevonden. Mooie voorbeelden zijn het Britse Brentford en het Deense FC Midtjylland. De selfmade miljonair Matthew Benham koopt in respectievelijk 2007 en 2014 beide clubs en bedenkt een managementstijl gebaseerd op moneyball-statistieken en kansberekeningen. Het brengt het bescheiden Brentford naar de Premier League en het nog kleinere FC Midtjylland zelfs naar de Champions League.  

Ruim 20 jaar na het successeizoen van Oakland A’s zijn zelfs de kleinste clubs bezig met Sports Analytics; het gebruik van data om spelers fitter te krijgen, de juiste aanwinsten aan te trekken of de meest efficiënte speelwijze te bepalen. Het lijkt de sport ietsjes eerlijk te maken, want niet de rijkste, maar de slimste wint. En dus lijkt het credo van wijlen Johan Cruijff nog altijd stand te houden: “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.”  

Het zijn Gamechangers als deze die de wereld een beetje beter, mooier en leuker maken. De komende tijd zullen we er regelmatig eentje portretteren.  

Ook gek op data?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS