5 redenen om een omscholing naar ICT te overwegen

Paul van den Hurk

Marketing Manager

7-09-2022
2 min. read
Createment Insights

Je dacht ooit dat je de ideale studie of baan had gevonden, maar gedurende de tijd krijg je daar serieuze twijfels over. De vraag of je huidige studie of baan wel écht bij je past, spookt dan ook regelmatig door je hoofd. Je wil graag een andere richting op, maar hebt niet het juiste diploma. Wat nu?

Als jij jezelf hierin herkent, dan is een omscholingstraject misschien de perfecte oplossing voor jou! Hieronder lees je 5 redenen om een omscholing naar ICT te overwegen.

1. Veel kans op werk in de ICT

Uit cijfers van het UWV blijkt dat er sprake is van een ontzettend krappe ICT-arbeidsmarkt. Werkgevers geven aan dat 70% van de ICT-vacatures moeilijk vervulbaar is, omdat er simpelweg niet voldoende mensen beschikbaar zijn met relevante diploma’s en werkervaring. En door alle technologische ontwikkelingen is er steeds meer behoefte aan mensen die in staat zijn om het hoge tempo bij te benen. Met de juiste kennis op zak, zijn er binnen deze sector dus genoeg mogelijkheden en kun je kiezen uit verschillende beschikbare functies bij diverse organisaties. 

2. Variërende ICT-functies

In de ICT heb je uiteenlopende functies. Afhankelijk van je interesses en talenten kun je ontdekken welke functie het beste bij je past. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je aan de slag met analyseren, programmeren, projectmanagement, leidinggeven, onderzoek, cloudoplossingen, dataverwerking, consultancy en nog veel meer. Daarnaast werk je in de ICT vaak nauw samen met collega’s, klanten en eindgebruikers. Dit maakt het een erg dynamisch vak, waarin soft skills een steeds belangrijker onderdeel vormen. Wees niet bang: bij de meeste omscholingstrajecten (en in ieder geval bij die van ons!) krijg je volop mogelijkheden om je hierin verder te ontwikkelen.

3. Je kunt jezelf blijven ontwikkelen

Jezelf blijven ontwikkelen is key in iedere (digitale) sector. En omdat het ICT-vak zo veelzijdig is en de branche alsmaar blijft groeien, zijn er hier altijd nieuwe dingen te ontdekken. Ontwikkelingen als big data en Artificial Intelligence (AI) dwingen organisaties om continu te blijven investeren in talentvolle werknemers. Dit zorgt er automatisch voor dat het volgen van opleidingen en educatie onderdeel uitmaken van de arbeidsvoorwaarden van de ICT’er. Constant leren om up-to-date te blijven van de nieuwste technieken, is dan ook kenmerkend voor het werken in de ICT.

4. Uitstekende salarissen

Zoals eerder benoemd is er een grote vraag naar ICT-specialisten. Een logisch gevolg van deze schaarste is dat ICT-professionals relatief veel verdienen. Lekker toch? Zoals bij ieder ander vakgebied hangt de hoogte van het inkomen niet alleen af van je functie, maar ook van het aantal jaren werkervaring. Juniors verdienen logischerwijs minder dan seniors. Anderzijds: ook junior ICT-professionals verdienen al snel bovenmodaal en bovendien kun je nog flinke stappen in salaris maken.

5. Een achtergrond in de ICT is niet noodzakelijk

Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die verder kijken dan alleen je cv. Bedrijven zijn op zoek naar mensen met de juiste drive en affiniteit om zich het vak snel eigen te maken. Er zijn dan ook steeds meer mogelijkheden, zoals betaalde omscholingstrajecten, die je de kans geven om zonder vooropleiding of ervaring aan de slag te gaan in de ICT.

Schuilt er ergens diep van binnen een talentvolle ICT’er in jou, maar heb je niet de juiste achtergrond? Dan halen we samen de ICT’er in je naar boven en stomen we je klaar voor jouw nieuwe carrière. Check snel onze vacatures

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS