Gamechanger Dick Fosbury

Jeroen van der Made

Oprichter/directeur

14-03-2023
1 min. read
Gamechangers

Dick Fosbury is overleden. Die naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Maar heb je het over mensen die het helemaal anders durven te doen – en daar hebben we bij Createment natuurlijk een zwak voor – dan is Dick Fosbury een schoolvoorbeeld. Hij kwam, zag, draaide om, sprong en overwon. En veranderde het hoogspringen voorgoed.  

Hoogspringen? Dat deden sporters jarenlang op dezelfde manier: met het gezicht naar beneden over de lat. Totdat een 16-jarige atleet midden jaren 60 besloot het anders te doen: een schuine aanloop en dan ruggelings over de lat. Inderdaad, het was Dick Fosbury. "Ik wist dat ik mijn heupen moest optillen en om dat te kunnen doen moest ik mijn schouders uit de weg krijgen. Ik sprong zo over 1,77 meter en verbeterde mezelf die dag met 15 centimeter”, vertelde Fosbury jaren later. De ‘Fosbury Flop’ was geboren.  

Bij de Olympische Spelen van 1968 was Fosbury de enige die op deze manier sprong. Bij de volgende Spelen in 1972 hadden 28 van de 40 deelnemers zijn techniek overgenomen. “Nadat ik het goud had gewonnen dacht ik dat een of twee hoogspringers mijn techniek zouden overnemen. Nooit gedacht dat het de universele manier van hoogspringen zou worden.” Tot op de dag van vandaag kopiëren vrijwel alle hoogspringers de ‘Fosbury Flop’.  

Wij smullen bij Createment van dit soort verhalen. Ook wijzelf willen het spelletje niet spelen, maar veranderen. Mensen als Dick Fosbury zijn daarin een enorme inspiratiebron en ook onze trainees bewijzen dagelijks dat alles mogelijk als je anders durft te kijken en te doen. Dus even een shout-out naar alle talenten van Createment: goed bezig en keep up the good work!  

Het zijn Gamechangers als Dick Fosbury die de wereld een beetje beter, mooier en leuker maken. De komende tijd zullen we regelmatig iemand portretteren die anders dan anderen is en daardoor bergen heeft verzet. 

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS