Gamechanger - The Beatles

Paul van den Hurk

Marketing Manager

09-11-2023
1 min. read
Gamechangers

Als je een rubriek ‘Gamechangers’ publiceert op je website, dan kun je niet om The Beatles heen. De rock- en popband uit Liverpool veranderde niet alleen het muzieklandschap, maar werd gezien als aanstichter van de sociaal-culturele revoluties tijdens de jaren zestig. 

De entree van The Beatles is al vrij eigenaardig: waar de focus in muziek voorheen lag op het individu (denk aan Johnny Cash en Elvis Presley), presenteren de Beatles zich begin jaren zestig als een hechte groep waarin iedereen gelijk is. Iedereen heeft zijn kwaliteiten: de songwriting komt veelal van John Lennon en Paul McCartney, George Harrison onderscheidt zich door zijn gitaarskills en de drumstijl van Ringo Starr is uniek.  

Al snel verandert alles wat The Beatles aanraken in goud. Iedere single staat binnen no time in de hele wereld op nummer één. Met hun lange lokken, hun voorliefde voor psychedelische drugs en hun interesse in Oosterse religie staan de Beatles symbool voor de tegencultuur van de jaren zestig. Op het gebied van muziek, mode en ideeën, is de culturele impact van The Beatles immens. Met name John Lennon wordt het gezicht van de hippiebeweging in de jaren zestig. 

De ‘Beatlemania’ heeft ook een keerzijde: tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet meer kan horen. De bandleden besluiten te stoppen met optreden en vinden zo de term ‘recording artist’ uit: de muzikant die platen opneemt in plaats van constant op te treden. Opnieuw zijn ze trendsettend. De studio blijkt een broedplaats van creativiteit. De standaarden van commercieel en artistiek succes worden omvergeworpen en geherdefinieerd: The Beatles durven te experimenteren en risico's te nemen en betreden daarmee nieuw terrein.  

Na het album ‘Let It Be’ in 1970 gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel bevestigd. In de decennia daarna worden tal van bands geclassificeerd als ‘De nieuwe Beatles’, zoals Oasis en recenter One Direction. Een last die tot nu toe geen enkele artiest kan dragen. En heel eerlijk, als je kijkt naar de impact die The Beatles vandaag de dag nog altijd hebben, zijn het big shoes to fill.  

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS