Performance Coach Vera: “Het geeft energie als ik mensen in beweging krijg”

Paul van den Hurk

Marketing Manager

21-07-2022
3 min. read
Createment Insights

Mensen die regelmatig bij Createment over de vloer komen, zullen haar kennen als de gedreven Performance Coach en de vrolijke wervelwind die ze is. Niet geheel verrassend zit Vera Vorstenbosch ook buiten werktijd niet stil. Bij HC 's-Hertogenbosch is ze een van de drijvende krachten achter het dameshockey. Een rol waarin ze zich wederom mag bezighouden met een van haar grootste passies: talentontwikkeling.

Enige Brabantse bescheidenheid is Vera niet vreemd. Vraag haar naar haar topsportcarrière en ze verontschuldigt zich direct voor het feit dat ze nooit de Olympische Spelen gehaald heeft. Dat ze dertig officiële interlands voor de Nederlandse vrouwenploeg speelde en met HC 's-Hertogenbosch elf keer de landstitel en negen keer de Europa Cup I won, zul je uit haar mond minder snel horen. Over haar huidige functie bij de club vertelt ze wél graag: “Ik ben bestuurslid Tophockey Dames en simpel gezegd ben ik er samen met oud-teamgenootje Karin voor verantwoordelijk dat we de komende 100 jaar aan de top blijven. Bij wijze van. Nadat ik ruim vijf jaar geleden stopte als hockeyster – ik heb mijn hele leven bij HC 's-Hertogenbosch gespeeld – wilde ik graag iets terugdoen voor de club. Ik heb hier zo ontzettend veel mooie momenten gehad en wilde mijn steentje bijdragen.”

Doorstroming
Een jaar lang keek Vera achter de schermen mee. Minke Booij en Mijntje Donners (eveneens oud-internationals) stonden aan het roer en hadden een stevig meerjarenplan neergezet. “Er zat een sterke visie achter, een goed salarishuis en een beleid gericht op groei en doorstroming. Vooral die doorstroming vind ik interessant. We moeten na dit seizoen afscheid nemen van drie doorgewinterde, prominente spelers. Jammer, want je levert een karrenvracht aan ervaring in. Maar ook noodzakelijk, omdat er een nieuwe lichting talenten klaarstaat die een kans verdient.”

Geef talent een podium
Talentontwikkeling zit in het DNA van de club. Er wordt veel geld, tijd en energie geïnvesteerd in de jeugd, vanuit de overtuiging dat zich dat uitbetaalt in het eerste team. “Het is veel werk”, weet Vera. “Maar we weten inmiddels dat dit wérkt. Als je model klopt, ben je nooit afhankelijk van de toppers. Want zodra die toppers vertrekken, staan hun opvolgers op.” Ben je bedreven in het spelletje, dan krijg je bij HC 's-Hertogenbosch al snel een podium om het te laten zien. “Je moet jong talent de ruimte geven, maar zonder al te hoge verwachtingen. Als je als 15-jarige in het eerste een foutje maakt, kijkt niemand je daarop aan. Het is aan de ouderen om ervoor te zorgen dat dat foutje geen grote gevolgen heeft. Een verliespartij mag nooit de fout van een 15-jarige zijn.”

Normen, waarden, doelen en verwachtingen
Als bestuurslid zit Vera minder dicht op het vuur dan een coach of trainer. En dat maakt haar werk ietwat abstract, want zoiets als ‘het bewaken van de cultuur’... hoe doe je dat? “Ik praat met heel veel mensen. Mijn rol is vooral faciliterend: ik kan mensen aanspreken op hun gedrag maar het team is aan zet. Zij moeten het uiteindelijk doen. Constant ben ik bezig met de vraag: hebben we nog dezelfde normen en waarden? Dezelfde doelen? Dezelfde verwachtingen? En het blijft mensenwerk, dus iedereen vult het op een andere manier in. Ik probeer het grote plaatje te blijven zien en in de gaten te houden of onze filosofie en cultuur niet in het gedrang komen.”

“Een les die ik heb geleerd in het tophockey: als je iets wilt, regel het!”
Hoewel in een iets andere rol, is Vera bij HC 's-Hertogenbosch én Createment bezig met groei en ontwikkeling. “Het is een natuurlijk drang, denk ik. Ik krijg er energie van als ik mensen in beweging krijg. Een groot deel van mijn familie is werkzaam in het onderwijs, dat zal ook geen toeval zijn. En wat ik mee heb genomen uit het tophockey: als je iets wilt, regel het! Wij mensen zijn weleens geneigd in de slachtofferrol te kruipen, maar daar ben ik een beetje allergisch voor. Ik vind het gaaf om mensen – trainees bijvoorbeeld – te laten zien hoeveel meer controle ze hebben over hun leven, hun toekomst. En ik hoor weleens dat ik de boodschap kan overbrengen zonder te oordelen. Ik wijs ze op hun gedrag, niet op hun persoonlijkheid. Gelukkig nemen de meesten het van me aan zonder zich aangevallen te voelen.”

Heeft het verhaal van Vera je geïnspireerd en lijkt het je gaaf om door haar gecoacht te worden? Bekijk onze vacaturepagina en meld je aan voor een traineeship!

GERELATEERDE
BLOGS